Sopes de pa

sopapa2

La paraula “sopa” ha entrat amb força en el limitat vocabulari del nen. Amb tanta força que la majoria de vegades que sent parlar de menjar la pronuncia. Sembla ser que s’ha transmès amb èxit la passió per la sopa calenta que tenim els seus pares.

Efectivament les sopes són molt habituals a casa a l’època hivernal. Escudella, brou amb pasta petita, sopa de verdures, cremes de tot tipus ( no són ben bé sopes però es mengen amb cullera). I també la sopa més humil, més senzilla, més bàsica de totes: la sopa(es) de pa.

Aquesta sopa, que és el màxim exponent de la cuina d’aprofitament, es feia sovint a casa meva quan era petita.  A casa meva i a la majoria de cases, m’imagino. Era aquella època que no es llençava res, un costum que sembla ser que torna amb força per les circumstàncies. A casa es feia amb aigua, alls i pa sec. Diguem-ne sopa de pa, diguem-ne sopa d’all.

Quan fa un temps vaig decidir recuperar-la a la meva pròpia cuina, va canviar lleugerament. L’all ja no es bull amb l’aigua, es daura lleugerament amb oli i s’hi afegeix una mica de tomàquet triturat. Un cop ha sofregit s’hi afegeix el pa sec tallat a daus i es deixa que s’empapi del sofregit. En aquest moment s’hi afegeix l’aigua, o el brou si n’hi ha de disponible. Es deixa bullir uns 10-15 minuts barrejant bé amb un batedor perquè el pa es vagi desfent en trossos més petits.

La base de sofregit (amb all o ceba trinxada i tomàquet) ha esdevingut imprescindible en moltes de les meves sopes com aquesta. Veurem si d’aquí un temps (molt temps) aquesta recepta tan bàsica es transmet igual o si pateix alguna altra metamorfosi.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s