La vaca lletera

Una vaca “normal” que fa llet normal. No té nom però té cua.

Ja em perdonareu que per un dia abandoni l’estil habitual del blog i m’allunyi momentàniament de platets i receptes. Tot això ve per la notícia que s’ha “creat” una vaca, la vaca Daisy, que dóna llet apta per al·lèrgics a la proteïna de vaca. És una notícia impactant, un mamífer capaç de fer llet sense un dels elements que li són propis.

Segurament molta gent no sabia que hi ha gent al·lèrgica a la llet de vaca fins que van sentir la notícia i molta d’altra a qui els va venir al cap els intolerants a la lactosa. Sembla el mateix, però no té res a veure. Una intolerància provoca molèsties i problemes digestius. Una al·lèrgia provoca una reacció immunològica furibunda contra l’element en qüestió. A més la lactosa és el sucre de la llet i en canvi la proteïna, doncs això.

La APLV (al·lèrgia a la proteïna de la llet de vaca) afecta sobretot a nadons. Un tant per cent molt elevat ho supera cap als dos o tres anys i només en un 10% dels casos és crònica. El fet és que afecta a nens en un moment en què la llet té un gran pes en l’alimentació. Com es soluciona actualment? 1: seguint amb la lactància materna. 2: en cas que no sigui possible, amb llet en pols hidrolitzada. Es una llet de vaca en pols a la qual se li han trencat les proteïnes amb un procés químic. I que, ja em permetreu la frivolitat, té molt mal gust.

Per tant és possible que aquesta mutació de vaca permeti una llet més “natural” que l’hidrolitzada? Bé, si tenim en compte que de moment només han fet baixar substancialment els nivells de Beta-lactoglobulina, doncs no és gaire esperançador. Més que res perquè la llet conté tres proteïnes. I molts dels afectats ho són per la caseïna o la lactoalbúmina.

O sigui que l’alegria inicial es va esvaint. També pel fet que no dóna gaire confiança consumir llet d’un animal que han modificat fins al punt que no té ni cua. Mentrestant, què ens queda? Deixar-se la vista per llegir les etiquetes dels aliments, la llet hidrolitzada i preparar alguns plats amb llets vegetals (soja, coco), tot i que nutricionalment poc tenen a veure amb la llet animal. I creuar els dits perquè passi.

Anuncis

2 pensaments sobre “La vaca lletera

  1. Tania diu:

    Hola Marta, el meu fill el Pau te alergia a la lactosa i a la proteïna de la llet de vaca, ara ja te 9 anys a punt de fer els 10 i ha estat així desde que va néixer …..quan li van diagnosticar va ser un gran alleujament doncs per fi van trobar el que tenia i la veritat es que a l’hora de fer la compra unes ulleres d’augment no van malament. Les coses han canviat moltíssim desde els primers anys i ara no tinc cap problema per substituïr la llet per qualsevol ingredient alternatiu. Me n’alegro que algú mes es preocupi perquè sembla que es una cosa de la que només parlem els afectats…..segueix amb les teves receptes que em semblen molt interessants……..

    • Moltes gràcies Tània! És veritat que fins que no pateixes tu mateix o en el teu entorn un cas d’al·lèrgia alimentària no et fas càrrec del que comporta. També es cert que cada vegada hi ha més conscienciació entre la gent i sobretot en l’etiquetatge dels aliments. M’imagino que només fa deu anys devia ser un infern veure quins al·lèrgens portava cada aliment. Ja saps que pots fer aportacions al bloc quan vulguis.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s